Bucatini all'Amatriciana



Ingredients:
  • 120 grams of bucatini pasta
  •  40 grams pancetta cut in squares
  • ½  or a small onion - chopped
  • 1 garlic clove - chopped
  • a dash of white wine
  • ½ cup italian canned peeled tomatoes [pomodori pelati]
  • 1 small hot chili or chili powder
  • freshly ground pepper
  • 1 small spoon of extra virgin olive oil
  • 2 spoons freshly grated Pecorino Romano cheese or/and Parmigiano
1. Heat a large saucepan over medium heat with the oil, add the pancetta squares and stir until brown.
2. Add the onion and sauté until translucent, only then add garlic and chili, sautéing just a minute or two more.
3. Add a dash of white wine and let evaporate.
4. Add the tomatoes and crush it with a spatula. Cook for about 15 minutes, stirring occasionally.
5. Boil bucatini al dente and drain.
6. Add the Pecorino cheese to the sauce, stir and toss bucatini until all covered with the sauce.
7. Serve with freshly ground pepper and Parmigiano topping.



LA MATRICIANA MIA 
(Aldo Fabrizi)

Soffriggete in padella staggionata,
cipolla, ojo, zenzero infocato,
mezz'etto de guanciale affumicato
e mezzo de pancetta arotolata.

Ar punto che 'sta robba è rosolata,
schizzatela d'aceto profumato
e a fiamma viva, quanno è svaporato,
mettete la conserva concentrata.

Appresso er dado che je dà sapore,
li pommidori freschi San Marzano,
co' un ciuffo de basilico pe' odore.

E ammalappena er sugo fa l'occhietti,
assieme a pecorino e parmigiano,
conditece de prescia li spaghetti.

2 comments:

  1. hai un futuro come fotografa di cibo, sono troppo belle queste immagini! sempre meglio.
    c'è da dire che anche er soggetto ...se presta bbene, aò!

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  2. Yep i agree e si il soggetto si presta bene, sta fermo, lo aggiusti come vuoi, non reclama mai, e si fa pure mangiare. Come vedi imparo.

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